Gelieve uw browser te updaten naar nieuwste versie voor een betere ervaring.

Huurprijs

De huurprijs zal voor iedere huurder verschillend zijn, aangezien die berekend wordt op basis van je inkomen, je gezin en de kwaliteit van de woning. 

Berekening van de huurprijs

In januari 2020 wijzigden er 3 belangrijke elementen in de huurprijsberekening.

  • Vanaf dan betaal je een toeslag, wanneer je in een energiezuinige woning woont. Dat noemen we de energietoeslag.
  • Een nieuw schattingsmodel bepaalt de marktwaarde van jouw woning.
  • De manier waarop we je inkomen vastleggen werd aangepast.

De formule die we gebruiken

Huurprijs = Inkomen / solidariteitsbijdrage (54) – gezinskorting – patrimoniumkorting + huurlasten + energiecorrectie

Jouw inkomen is onze leidraad

Om te kijken hoeveel huur jij kunt betalen, kijken we naar de inkomsten uit het jaar van het laatste beschikbare aanslagbiljet. Dat aanslagbiljet mag maximaal drie jaar oud zijn. We kijken naar het inkomen van alle huurders en alle meerderjarige bijwoners waarvoor je geen kinderbijslag meer ontvangt.

Dat totale inkomen indexeren we en delen we door 54.
Is je inkomen een bepaald percentage hoger dan de toepasselijke inkomensgrens? Dan delen we door 54, 53 of 52 in plaats van 55 (solidariteitsbijdrage).

Wat bedoelen we met ‘inkomen’?

Wanneer we spreken over ‘inkomen’ is het belangrijk om te weten dat we daarmee de som van het gezamenlijk belastbaar inkomen, afzonderlijk belastbaar inkomen, de inkomensvervangende tegemoetkoming aan personen met een beperking, leefloon en de van belasting vrijgestelde beroepsinkomsten uit het buitenland of verworven bij een Europese of internationale instelling bedoelen.

De gezinskorting

Heb je een of meerdere personen ten laste binnen jouw gezin? Dan bieden we een gezinskorting aan van 23 euro per kind of persoon ten laste.

Woont je kind officieel bij je ex-partner, maar verblijft het regelmatig bij jou? Dan heb je recht op een halve gezinskorting op voorwaarde dat je een attest aflevert dat door jou en je ex-partner is ondertekend.

Als je kind erkend is als ernstig gehandicapt verdubbelen we de gezinskorting.

De patrimoniumkorting

Bij sommige woningen is een extra korting op de huurprijs mogelijk. Die korting hangt af van de marktwaarde van je woning. Hoe goedkoper je woning op de huurmarkt zou zijn, hoe groter de korting die wij geven. Dat heet de patrimoniumkorting.

Huurlasten/ voorschotten

Bovenop je huurprijs betaal je als huurder ook een voorschot(huurlasten) voor onder andere het onderhoud van de gemeenschappelijke delen en centrale verwarming, je verzekering huurdersaansprakelijkheid enzovoort. Daarnaast betaal je mogelijks ook voorschotten op individueel verbruik van water en/of centrale verwarming.

Energiecorrectie

Voor sommige woningen is een energiecorrectie mogelijk. Dat is een toeslag op de huurprijs die je betaalt wanneer je woning energiezuinig werd gemaakt door bijvoorbeeld extra-goede beglazing, isolatie en/of verwarming. Daardoor zul je als huurder een lagere energiefactuur hebben. De uitgespaarde hoeveelheid energie rekenen we gedeeltelijk door aan het voordelige sociaal tarief. Op deze manier is de toeslag een eerlijk bedrag, dat altijd lager is dan het bedrag dat je bespaart op je energiefactuur.

De energiecorrectie wordt jaarlijks op 1 januari geactualiseerd aan het sociaal tarief.

Minimale en maximale huurprijs

Goed om weten: je huurprijs heeft een bovengrens en een ondergrens.

Maximale huurprijs

Iedere woning heeft een maximale huurprijs. Dat noemen we de basishuurprijs. Die basishuurprijs is gelijk aan de marktwaarde van de woning. Dat betekent: de huurprijs zoals die zou aangerekend worden voor een woning op de private huurmarkt. Die marktwaarde wordt bepaald door de sociale huurschatter (dit is een rekentool). De basishuurprijs wordt jaarlijks geïndexeerd.

Minimale huurprijs

Iedere woning heeft ook een minimale huurprijs. Ook die hangt af van de marktwaarde. Hoe hoger de marktwaarde van je woning, hoe hoger de minimale huurprijs.

De minimale huurprijs wordt ieder jaar geïndexeerd en opnieuw berekend bij wijziging van de basishuurprijs.

Misschien ook interessant