Gelieve uw browser te updaten naar nieuwste versie voor een betere ervaring.

TV Oost op bezoek: 100 jaar sociaal wonen

Woensdag 23/10/2019 werd er een reportage van Tuinwijk uitgezonden op TV Oost naar aanleiding van 100 jaar sociaal wonen. In deze uitzending hoor je een interview met de voorzitter rond de lopende projecten, een gesprek met een huurder en krijg je een toelichting rond de bewonerswerking door de maatschappelijk werker. Dit werd uitgezonden in het onderdeel Lokeren TV direct na het avondnieuws. Hieronder vind je de volledige reportage.

De reporter start met filmen op de Heirbrug , aan de Drooge Keele.

Café de Drooge Keele aan de Heirbrugstraat staat al enkele jaren droog. Binnenkort maakt deze kroeg plaats voor 6 nieuwe wooneenheden. Het zijn allemaal sociale koopwoningen van Tuinwijk.

Voorzitter Jan Cools licht toe.

Als je in Lokeren sociaal wilt wonen, kan je op 3 posten terecht. Je kan een woning kopen bij de Waase Landmaatschappij. Je kan een woning huren bij het sociaal verhuurkantoor Waasland en je kan een woning huren of kopen bij Tuinwijk. Hier op de Heirbrug bijvoorbeeld  hebben we een klein project, 6 koopwoningen waarvan 3 ééngezinswoningen en 3 appartementen en die zullen hier gebouwd worden achter ons. Daar waar vroeger café de Drooge Keele werd opengehouden.

Op de achtergrond wordt de bouwvergunning en het grondplan getoond. Nadien ziet men een beeld van de Durme en de omgeving errond waar het tweede project zich situeert.

Hier op de Heirbrug hebben we ook een groot project van 45 woningen waaronder sociale kavels, sociale koopwoningen, huurwoningen maar ook een 12-tal studio’s voor mensen met een beperking. Het zijn 12 studio’s en er kan ook 1 begeleider wonen die de mensen die er verblijven een beetje in de gaten kan  houden.

Naast bouwen van sociale woningen, is Tuinwijk ook intensief bezig met het menselijk aspect van sociaal wonen. Naast de stenen die we op elkaar zetten en waar we huizen van maken, vinden we het minstens zo belangrijk dat de mensen die in die huizen wonen, de wijken die daardoor gevormd, dat daar een goeie samenleving heerst. En daarvoor hebben we een maatschappelijk assistente in dienst genomen.

Marijke Van Hecke, maatschappelijk assistente bij Tuinwijk geeft een woordje uitleg bij het sociale luik.

Wij werken naar participatie toe, dus activiteiten samen met de bewoners. Want betrokkenheid van de huurders, wij geloven daarin dat dat een betere leefbaarheid geeft, een hogere leefbaarheid. We werken ook naar sensibilisering toe. Zo hebben wij in het voorjaar gewerkt rond afval en sluikstort. Om mensen bewust te maken dat afval een belangrijk concept is, dat dat heel veel geld kost. Rond sensibilisering hebben we in het najaar rond brandpreventie gewerkt. En brandpreventie omdat wij merken als het brandalarm afgaat, terecht of onterecht, dat mensen niet meer of bijna niet meer reageren of niet correct reageren door bijvoorbeeld de lift te gebruiken. Voor deze zaken hebben we samengewerkt met de brandweer om de huurders te informeren.

We zitten nu in de woonkamer bij Bart en zijn vrouw Carmen.

Bart is één van die huurders. Sinds kort woont hij in één van de volledig gerenoveerde appartementen aan de Oud-Strijderslaan.

Buitenbeeld gerenoveerd appartementsgebouw Oud-Strijderslaan wordt getoond.

Hij onderstreept dat Tuinwijk veel meer is dan een sociaal verhuurkantoor.

Bart aan het woord in zijn appartement.

Ze leven met u mee als er zo iets is. Dat vind ik wel tof van Tuinwijk ook, dat ze een luisterend oor zijn voor u. En dat heb je niet overal. Het gaat hen niet om van “ge zijt maar een huurder”, nee ze gaan verder met u. En dat mag gezegd worden, dat ik content ben van Tuinwijk.

We staan terug buiten aan het appartementsgebouw Oud-Strijderslaan.

Alle informatie over Tuinwijk kan je terugvinden op www.tuinwijk.be